Door een materieeltekort in diesel treinstellen voor reizigersvervoer, was de NS genoodzaakt een ander soort treinen in te zetten. Dit werden de zogeheten "Klompentreinen". Ze bestonden uit Plan E rijtuigen, met een loc serie 2200 aan weerszijden van de trein. Omdat de 2200en de Plan E rijtuigen niet konden verwarmen, werd er in de winter een extra energiewagen in de trein opgenomen, die acht speciaal omgebouwde Plan E rijtuigen kon verwarmen. De energiewagens vormden twintig jaar lang een kenmerkend beeld voor klompentreinen.
Met de door De Treinenwereld uitgebrachte 3D-geprinte modellen is gemakkelijk een eigen energiewagen te maken. De kap van de energiewagen wordt geprint uit PLA en past op het onderstel van een standaard Märklin goederenwagen, artikelnr. 4430. In de gaten in de twee zijwanden van de kap passen det meegeprinte panelen met roostertjes. Die kunnen na het schilderen gemakkelijk in de kap geklikt worden.
Bij het maken van de energiewagen, moet als eerste de 3D-print nabewerkt worden. Neem een schuurpapiertje en zorg ervoor dat alle ribbels, afkomstig uit het 3D-print proces gladgeschuurd worden. Doe dit niet bij het paneel met roostertjes! Extra reliëf is hier van grote waarde.
Na het schuren kan het model in de primer worden gespoten. Ik gebruik hiervoor simpele witte primer van de Action. Let op dat je eerst de ramen (meegeprint uit doorzichtig filament) afplakt, deze moeten transparant blijven! Na het drogen kunnen de definitieve kleuren worden aangebracht. De gebruikte kleuren voor dit model zijn: Revell Zilver (36190), Revell Vuurrood zijdemat (36330), Revell Lufthansa-geel zijdemat (36310) en Revell Tankgrijs mat 36178. Als eerste wordt de gele band rond de ramen aangebracht. Zorg ervoor dat het geel dekkend is en vergeet ook niet de raamsponningen mee te nemen. Vervolgens kan dan de gele baan worden afgeplakt met schilders- of maskeertape alvorens het model grijs te schilderen. Verwijder de maskeertape en ga door met de volgende stap. De stang bij de deur moeten nog van grijs worden voorzien en tussen de uitsparingen aan de onderzijde van de kap moet een horizontale gele lijn komen. Ook hiervoor raad ik afplakken aan. Tot slot worden de details met zilververf aangezet. Denk hierbij aan de uitlaten, kasten op het dak, de treeplanken en de lampringen aan de voor- en achterkant. Tot slot krijgen de lampen nog een laagje rode verf. Schilder de panelen met roostertjes zilver. Klik ze wanneer ze droog zijn in de kap.
De kap van de energiewagen is nu klaar! Zet hem op het onderstel en rijden maar!
De 3D-geprinte kap van de energiewagen schuin van voren.
De 3D-geprinte kap van de energiewagen recht van voren.
De panelen met de roostertjes die in de zijwand van de kap kunnen worden geklikt.
De onderzijde van de energiewagen. Het onderstel van Märklin goederenwagen 4430 is zichtbaar. Bij gebruik op gelijkstroombanen moeten wisselstroomassen door gelijkstroomassen vervangen worden.
Het eindresultaat; de energiewagen schuin van voren. Gebruik de foto als voorbeeld voor het schilderen van de kap, zoals hierboven beschreven.
Nogmaals de energiewagen. Let op de zilveren uitlaten op het dak. Door gebruik van het onderstel van de goederenwagen kan de wagen zo in alle treinen op de modelspoorbaan meerijden.
De bouwset voor de energiewagen is voor €20 (exc. verzendkosten) te bestellen door een mail te sturen naar floris(a)detreinenwereld.nl* of kijk op https://www.marktplaats.nl/u/de-treinenwereld/40872254/
*vervang (a) door @.
Klik voor meer informatie over deze bouwset hier.