Stoomlocomotief nummer 16 van de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik (SHM) is een van oorsprong Duitse machine, die gebouwd is bij de locomotievenfabriek Arnold Jung, te Jungenthal. In 1978 is de locomotief door de SHM aangekocht. Twee jaar later vond er een ingrijpende revisie plaats, waarbij een nieuwe ketel werd geplaatst. In 1999 ontving de loc de naam Medemblik.
De locomotief is rijvaardig en doet al enige tijd dienst bij de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen.
Afbeelding van www.modeltreinwinkel.nl
Stoomlocomotief 16 is van een veelvuldig voorkomend industrieloctype. Zo'n industrieloc is uitgebracht door Fleischmann, bekend onder de naam "Anna". Het voordeel van de (oudste serie) Fleischmann Anna's, is dat het vrij simpele locomotiefjes zijn, die vaak voor maar weinig geld worden aangeboden op modeltreinbeurzen. Ideaal voor de ombouw tot SHM 16!
Om de Anna om te bouwen naar loc 16 van de SHM hoeven er op de kleuren na maar weinig aanpassingen aan het uiterlijk van de locomotief te worden gedaan. De enige dingen die in het oog springen, zijn de verdikking aan de bovenkant van de schoorsteen, zoals te zien op de afbeelding hiernaast en de rechte onderkant van de cabineramen. Om een schoorsteen met de juiste proporties te krijgen, heb ik de verdikking aan de onderrand afgezaagd en vervolgens de schoorsteen met een rietje verlengd. Een klein stukje van een rietje (zoals gebruikt bij een pakje sap) werd op maat gemaakt, waarbij aan de bovenkant van het rietje nog een klein randje van het buigbare deel van het rietje zichtbaar is. Dit is nu het gouden kroontje op de schoorsteen. De onderkant van ramen is met behulp van een Proxxon Micromot rond geschuurd.
Toen was het tijd voor de juiste kleuren. Om te beginnen spuit ik het model wit met een primer van de Xenos. Deze is goedkoop, maar wel effectief; het bewijs dat modelbouw niet altijd duur hoeft te zijn!
Het is overduidelijk dat de basiskleuren van de loc rood, zwart, goud/messing en zilver zijn. Bij een kleur als rood is er een grote hoeveelheid verschillende kleuren rood. De kleur van de loc hangt af van de foto die als uitgangspunt wordt genomen en de belichting daarvan. De uiteindelijke kleur rood op het model kan dus per bouwer verschillen.
De kleuren (op waterbasis, Revell aqua color) die ik heb gebruikt voor mijn model van loc 16 zijn:
Vuurrood, zijdemat 36330
Zilver, metallic 36190
Zwart, mat 36108
Wit, mat 36105
Voor de verdere decoratie heb ik een goudstift gebruikt, Caran d'Ache 285-499
Op sommige plekken heb de rode verf gemengd met verdunde zwarte verf. Door met deze donkerdere kleur rood te schilderen, kan vuil worden nagebootst.
Door met verdunde zwarte verf over de rode laag te gaan is dieptewerking ontstaan aan de onderrand van de ketel.
Na het schilderen is de loc gedrybrusht. Drybrushen is een methode om modellen te verouderen en details beter uit te laten komen. Het werkt als volgt:
Je neemt een kleine hoeveelheid witte verf op een kwast. Vervolgens beweeg je de kwast net zolang over een ondergrond, totdat hij (bijna) geen witte verf meer afgeeft. Door nu met de minimale hoeveelheid resterende witte verf op de kwast over een oppervlak met reliëf heen te strijken, worden details en andere opstaande randen zacht aangezet.
Je zou er nu voor kunnen kiezen om sierbelijning aan te brengen in de vorm van zelfgemaakte transfers. Dat is een keuze voor de bouwer zelf. Ik heb dat bij dit model niet gedaan, omdat ik het locje ook zonder sierbelijning al een mooie uitstraling vond hebben.